Apikotomija je zobozdravstveni postopek, ki se uporablja za zdravljenje koreninskega kanala zoba. Gre za kirurški poseg, ki se izvaja, ko konvencionalno zdravljenje koreninskega kanala ni uspešno ali je nemogoče zaradi različnih razlogov. Ta postopek je pomemben za reševanje težav, povezanih z zobmi, ki so poškodovani ali okuženi v koreninskem kanalu. Če imate omenjene težave, je priporočljivo, da se čim prej naročite na pregled in pravočasno odpravite bolečine. Izbirate lahko med priznanimi specialisti in se naročite na svoj termin, in sicer pri Doktor1A – apikotomija rešijo zob in preprečijo nadaljnje težave.

Kako poteka zdravljenje?

Apikotomija se izvaja v primerih, ko konvencionalno zdravljenje koreninskega kanala ni bilo uspešno ali ga ni bilo možno izvesti. Nekateri pogosti primeri, ki zahtevajo apikotomijo, nastopijo, ko se okužba v koreninskem kanalu širi izven zoba ali ko se zob ponovno okuži po prejšnjem zdravljenju koreninskega kanala. Pred izvedbo apikotomije zobozdravnik natančno pregleda pacienta in opravi rentgenski posnetek prizadetega zoba, da ugotovi obseg težave. Pred začetkom posega se območje okoli prizadetega zoba lokalno anestezira, da se zagotovi udobje in zmanjša nelagodje med postopkom. Zobozdravnik naredi majhen rez v dlesni, da pridobi dostop do koreninskega vrha zoba. Po dostopu do koreninskega vrha zoba se odstrani prizadeto tkivo, vključno s konico koreninskega kanala. Po odstranitvi prizadetega tkiva se korenski kanal očisti, dezinficira in napolni s posebnim materialom, da prepreči nadaljnje okužbe. Na koncu se dlesen ponovno zašije, da se omogoči zdravljenje. Pacient prejme navodila za nego in spremljanje po posegu. Učinkovito zdravljenje koreninskega kanala, vas lahko reši zob pred izgubo ali ekstrakcijo zoba. Prav tako pa pomaga pri odpravljanju bolečin in nelagodja, povezanega z zobnimi težavami.

Apikotomija je pomemben postopek v zobozdravstvu, ki omogoča zdravljenje težav, povezanih s koreninskim kanalom zoba. Čeprav gre za kirurški poseg, ki zahteva nekaj časa za okrevanje, lahko pravilno izvedena apikotomija pomaga rešiti zob in preprečiti nadaljnje težave. Pacienti, ki potrebujejo apikotomijo, naj se posvetujejo s svojim zobozdravnikom, da prejmejo ustrezno oceno svojega stanja in priporočila glede nadaljnjega zdravljenja.