Daljnovidnost ali hipermetropija je motnja vida, ki nastane zaradi nepravilne oblike očesnega zrkla. Daljnovidnost in druge bolezni oči lahko ozdravite tukaj. Zrklo je prekratko po vodoravni osi in posledica je, da se slika, ki jo oko vidi, izostri za mrežnico. Oko ni zmožno fokusirati bližnjih predmetov, medtem ko oddaljene predmete vidi.

Da bi videli jasno, morata roženica in leča ukrivljati ali lomiti svetlobne žarke, tako, da se ti usmerijo na mrežnico – plast celic na zadnji strani očesa, ki so občutljive na svetlobo. Mrežnica pretvori svetlobne žarke v impulze, ki so nato posredovani možganom, ki jih prepoznajo kot slike. Če svetlobni žarki niso usmerjeni na mrežnico, je slika, ki jo vidite, zamegljena. To se imenuje refrakcijska napaka in zaradi tega imate dioptrijo. Dioptrija je merska enota za merjenje optične moči leč in ukrivljenosti zrcal.

daljnovidnost

Daljnovidnost ponavadi nastane zaradi prekratkega očesnega zrkla ali premajhne lomnosti optičnega sistema. Daljnovidni ljudje vidijo jasno na daleč in slabo na blizu. Dioptrija zbiralne leče omogoča korekcijo te napake.

Daljnovidnost se uspešno zmanjša z lečami, očali ali operacijo oči. Daljnovidnost se v primeru korekcije z očali popravi z zbiralno lečo. Zbiralna leča žarke lomi za mrežnico od koder živčni končiči sliko pošljejo do možganov in tako zaznamo predmete v okolici. V primeru korekcije z kontaktnimi lečami gre prav tako za zbiralne leče, le da so te namesto v očala vtkane v leče. Očala in kontaktne leče daljnovidnost popravijo takrat, ko jih nosite. Če se želite za vedno znebiti dioptrije, pa obstaja možnost laserske operacije oči.

Laserska operacija oči je kirurški postopek pri katerem se za izboljšanje vida uporablja hladen žarek svetlobe s katerim nežno preoblikuje roženico – površino očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna (odpravi se kratkovidnost) ali pa se ji poveča strmina (odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti (za odpravljanje astigmatizma). Astigmatizem je napaka, pri kateri gre za nepravilno ukrivljenost roženice.