Hitre vremenske spremembe, klimatske naprave, vožnja avtomobila in odprta okna. Vse to so realne in pogoste življenjske situacije, ki (žal) pogosto vodijo do težav kot je vneto grlo. Skupaj z nami preverite kaj je vneto grlo in z njim povezane težave poskusite odpraviti sami.

Kaj je vneto grlo in zakaj se pojavi?

Težave z vnetim grlom poznamo vsi izmed nas. Ne pretiravamo, če rečemo, da je to ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki vsako leto poskrbi za nekaj nelagodja in slabšega počutja. Z izrazom vneto grlo opisujemo bolečino, draženje ter občutke nelagodje na območju grla, ki se pogosto še poslabšajo ob požiranju.

 

prehlad

 

Vzroki za pojav vnetega grla so zelo različni, najpogosteje pa gre vzrok iskati v virusnih povzročiteljih stanja – najpogostejša sta virus prehlada in virus gripe, v zadnjih letih tudi koronavirus. V redkih primerih lahko vneto grlo povzroči bakterija (najpogosteje streptokoki), v teh primerih je tudi potrebno antibiotično zdravljenje.

Ostali vzroki za pojav vnetega grla pa vključujejo alergije, suh zrak, dražilne snovi v zraku, pa tudi gastroesofagalni refluks, virus HIV ter rakavi tumorji

Znaki vnetega grla

Znaki vnetega grla so odvisni predvsem od vzroka, ki je stanje povzročil. Tako lahki simptomi vključujejo bolečino ali draženje na območju grla, ki se povečata ob požiranju ali govorjenju. Pogoste so težave s požiranjem, prav tako na območju čeljusti in vratu zelo pogosto otečejo tudi bezgavke. Pogosto pa se spremeni tudi naš glas.

V primeru vnetij so pogosti tudi drugi znaki kot so vročina, kašelj, nosni izcedek, kihanje, kožni izpuščaji, glavobol ter slabost ali bruhanje.

 

kašelj

 

Kdaj k zdravniku?

Virusne okužbe je potrebno enostavno premagati, saj zdravila zanje ni. Drugače je v primeru bakterijskih okužb, ko zdravnik za zdravljenje predpiše antibiotično zdravljenje.

Kljub temu je pomembno, da tudi ob virusnih okužbah k zdravniku odidete, če se pojavijo težave z dihanjem, če zaradi vnetja ne morete normalno požirati (sploh, če so težave tudi pri uživanju tekočin) ali se pojavlja prekomerno slinjenje. Na te znake bodite pozorni zlasti pri dojenčkih in otrocih, saj nakazujejo na večje težave. Pri odraslih znaki običajno izzvenijo v obdobju enega tedna, če vaša okužba traja dlje, je tako smiselno razmišljati o obisku zdravnika. Skrb vzbujajoči so tudi drugi znaki, ki vključujejo bolečine v sklepih, če se pojavijo izpuščaji, krvave sledi v slini, bolečine v ušesih. Obisk zdravnika ne bo odveč niti, če se vnetja grla pogosto ponavljajo.

Kako si pomagamo sami?

Najboljši način, da se vnetemu grlu izognete je, da poskrbite, da povzročiteljev stanja ne dobite v svoje telo. Enostavno to pomeni preventivna dejanja, med katerimi zagotovo najprej poudarjamo redno higieno rok. Po vsakem stisku rok, uporabi toalete, pred in po hranjenju, po kašljanju/kihanju, dotikanju površin, ki so virusom bolj izpostavljene (na primer po obisku trgovinskih centrov), poskrbite za temeljito umivanje rok, ki naj traja vsaj 20 sekund.

Vedno poskrbite, da se izogibate dotikanju obraza, predvsem oči, nosa in ust, ki so okužbam bolj izpostavljeni. Izogibajte se deljenju hrane ter uporabi istega jedilnega pribora in kozarcev. Ko kašljate oziroma kihate poskrbite, da uporabite robček, ki ga kasneje zavržete in temeljito umijete roke. Redno razkužujte roke ter skrbite za čistočo mobilnih telefonov, kljuk, stikal ter tipkovnice za računalnike. V primeru, da zaznate osebo s simptomi, se ji izogibajte.