Valunge so vročinski valovi, ki so najpogostejši v nizu indikatorjev menopavze in perimenopavze, imenovanih tudi vazomotorični simptomi (VMS). Več kot dve tretjini žensk, ki so na poti v menopavzo, ima valunge. Prizadete so tudi ženske, pri katerih se menopavza začne po kemoterapiji ali operaciji odstranitve jajčnikov. Gre za nenaden občutek vročine in včasih rdeč, zardel obraz in potenje. Ne vemo natančno, kaj jih povzroča, vendar so lahko povezani s spremembami v krvnem obtoku. Valunge se začnejo, ko se krvne žile blizu površine kože razširijo, da se ohladijo, zaradi česar se začnete znojiti. Nekatere ženske imajo tudi hiter srčni utrip ali mrzlico. Ko se pojavijo med spanjem, se imenujejo nočno potenje. Lahko vas zbudijo in vam lahko otežijo počitek.

valunge

Kako dolgo boste imeli valunge? To je različno od osebe do osebe. Približno dve od desetih žensk nikoli ne dobi vročih oblivov. Druge imajo vroče oblive le zelo kratek čas. Spet tretje jih imajo lahko 11 let ali več. V povprečju pa imajo ženske vročine ali nočno potenje približno 7 let. Ničesar ne morete storiti, da bi se izognile vročim valom okoli menopavze. Lahko pa se izogibate sprožilcem, zaradi katerih so lahko pogostejši ali hujši. Ti pogosto vključujejo stres, pitje kave in alkohola, začinjeno hrano, tesna oblačila, toplota, cigaretni dim in podobno. Kaj pa lahko naredite?

Predvsem ostanite mirni. Ponoči lahko pomaga hladilna blazina, napolnjena z vodo ali drugim hladilnim materialom. Čez dan uporabljajte ventilatorje. Nosite lahka, ohlapna oblačila iz naravnih vlaken, kot je bombaž. Poskusite globoko, počasi dihati s trebuhom, na primer 6 do 8 vdihov na minuto. Vadite globoko dihanje 15 minut zjutraj, 15 minut zvečer in ko se začnejo valunge. Telovadite vsak dan. Pomagajo hoja, plavanje, kolesarjenje in ples. Rastlinski estrogeni, ki jih najdemo v sojinih izdelkih, imajo lahko šibke učinke, vendar lahko zmanjšajo vročine. Zdravniki priporočajo, da sojo dobite iz živil, kot sta tofu in edamame, namesto z dodatki. Botanični izdelki in zelišča imajo lahko neželene učinke ali spremenijo delovanje drugih zdravil, zato se najprej posvetujte z zdravnikom.