Naprava, ki prenaša toplotno energijo iz vira toplote na cilj, se imenujejo toplotne črpalke. Toplotna črpalka Dimplex je zasnovana tako, da toplotno energijo prenaša v nasprotni smeri od spontanega prenosa toplote, tako da absorbirajo toploto iz hladnega prostora in jo oddajajo v toplejši prostor. Toplotna črpalka za prenos energije od vira toplote do hranilnika toplote uporablja majhno količino zunanje energije.

Toplotne črpalke

Najpogostejša vrsta toplotne črpalke je toplotna črpalka z zračnim virom, ki prenaša toplotno energijo med vašim domom in zunanjim prostorom. Toplotne črpalke z zračnim virom se običajno uporabljajo v zmernem podnebju, kjer lahko zagotavljajo učinkovito ogrevanje in hlajenje vašega doma. Pozimi toplotna črpalka zrak-zrak črpa toplotno energijo iz zunanjega zraka in jo uporabi za ogrevanje vašega doma. Poleti se postopek obrne in toplotna črpalka prenese toplotno energijo iz vašega doma na prostem ter tako vaši družini zagotovi udobno hlajenje.

Osnovno načelo vseh vrst toplotnih črpalk je preprosto: toplotno energijo prenašajo z enega mesta na drugo. Toda kako to počnejo? Z uporabo hladilnega sredstva, ki izhlapeva in kondenzira pri različnih temperaturah. V toplotni črpalki zrak-zrak to hladilno sredstvo absorbira toplotno energijo iz zunanjega zraka in jo pozimi prenese v vaš dom. Poleti se postopek obrne in toplotna energija se absorbira iz vašega doma in oddaja v zunanji zrak.

Kakšne so prednosti njene uporabe? Uporaba toplotne črpalke prinaša številne prednosti, med drugim boljšo kakovost zraka v prostorih, večjo raven udobja, nižje račune za ogrevanje in pozitivne vplive na okolje. Toplotna črpalka je tudi zelo vsestranska in jo lahko uporabljate tako za ogrevanje kot hlajenje vašega doma. Ker za delovanje ne uporabljajo fosilnih goriv, ne proizvajajo škodljivih emisij ali onesnaževal.

Toplotne črpalke so učinkovit in vsestranski način za vzdrževanje prijetnih notranjih temperatur skozi vse leto. Če razmišljate, da bi v svoj dom dodali toplotno črpalko, se obvezno posvetujte z usposobljenim prodajalcem, ki vam lahko pomaga izbrati najboljši sistem za vaše potrebe.