Švicarski frank je izjemno znana evropska valuta, ki jo pozna vsak in je na trgu še tri stoletja. Poznavalci pravijo, da je to najvarnejša valuta na svetu. Kot že samo ime pove, je švicarski frank valuta, ki izhaja iz Švice in ima oznako CHF. To je valuta, ki jo tiska švicarska nacionalna banka, uporabljate pa jo lahko skoraj povsod. Če greste v Švico ali Lihtenštajn, potem boste potrebovali to valuto.

švicarski frank

Švicarski frank ima 100 razpenov ali centimov. Izdan pa je v bankovcih in v kovancih. Bankovci so izdani za 5, 10, 20, 50 rapenov. Kovanci so tudi izdani za 1, 2 in 5 frankov. Ker v Švici govorijo več jezikov, niso natisnili imen bankovcev v enem od jezikov, ampak v latinščini, da bi se izognili zameram in nesoglasjem manjšin.

Med ljudmi velja mnenje, da je švicarski frank ena najboljših valut za varčevanje in da je tudi ena najboljših valut za trgovanje. Ta valuta v menjalnicah predstavlja kar 5 % vseh menjav, kar je presenetljivo dosti za eno valuto. Tako se uvršča kar na sedmo mesto razmenjav med vsemi valutami. Pred švicarskim frankom so le še kanadski dolar, avstralski dolar, britanski funt, japonski jen, evropski euro in seveda edina rezervna valuta nas svetu ameriški dolar. Zato ima ameriški dolar kar 88 % prometa povsod po svetu.

Seveda je kot pri vsaki valuti treba biti previden in se prepričati, ali v danem trenutku še velja, da se splača v njej varčevati, ker so že bile znane žalostne zgodbe, ko ljudje niso tega razumeli in so se spravili v težave. Švicarski frank ni več tako zelo stabilna valuta, kot je bila nekoč.

Kar se tiče samega varčevanja, je bolje držati pri sebi ameriške dolarje ali jih imeti na banki, ker je dolar rezervna valuta in se jača zadnje čase pa ne more propasti, saj so vse valute in države tega sveta dejansko vezane na ameriški dolar, vključno s švicarskim frankom.