Obnovljivi viri so prihodnost in narediti moramo vse v naši moči, da jih izkoristimo in svojim potomcem pustimo čimbolj čisto naravo. K temu lahko pripomore tudi sončna elektrarna za samooskrbo. Okoli nas je več obnovljivih in brezplačnih virov energije, ki jih lahko uporabimo za svojo korist. Sonce in sončna svetloba zagotovo spadata zraven. Odločite se lahko za sončno elektrarno, s pomočjo katere boste začeli proizvajati električno energijo za vaše gospodinjstvo. Tako se vam bodo zmanjšali mesečni stroški električne energije, obenem pa boste prispevali k bolj čistemu okolju.

Namestitev sončne elektrarne za samooskrbo

Namestitev sončne elektrarne je primerna v različnih primerih. Zanjo se odločajo stanovanjski in gospodinjski objekti, kjer so mesečni računi za električno energijo za ogrevanje in hlajenje veliki. Prav tako pa se jih namešča tudi na vikende in hleve, kjer poraba električne energije ni tako velika. Preden se dokončno odločite, da želite namestiti sončno elektrarno, morate preveriti, ali vaš objekt ustreza pogojem za montažo sončne elektrarne.

Za začetek mora v kraj, kjer bo postavljena sončna elektrarna, na leto posijati dovolj sonca. Idealno je, da je streha obrnjena proti jugu, saj se na ta način pridobi največ sončne energije. Potem pa mora biti dovolj velik tudi naklon strehe in pa na strehi mora biti dovolj prostora za sončno elektrarno.

Sončna elektrarna deluje s pomočjo sončnih celic, ki se jih namesti na streho. Število sončnih celic je odvisno od željene količine električne energije. Vsekakor mora biti streha dovolj močna za vse te sončne celice, ki so precej velike in težke. Če položaj strehe ni najbolj optimalen, se lahko najde druge rešitve, da se zgradi sončna elektrarna.

Namestitev sončne elektrarne za vas opravijo pooblaščeni strokovnjaki. Ti znajo izračunati kako veliko sončno elektrarno namestiti na vaš objekt, da se bo izdelava in poraba energije optimalna. Prav tako pa vam pomagajo pri dokumentaciji, ki je potreba pri nameščanju sončnih elektrarn.