Shranjevanje pnevmatik je pomemben del vzdrževanja avtomobila, ki se pogosto spregleda. Če pnevmatike niso shranjene pravilno, se lahko poslabša njihova kakovost, kar vodi do krajšega življenjskega cikla in tveganja za nevarne situacije na cesti, zato morate vedeti, kako shranjevati gume. Prvi korak pri shranjevanju pnevmatik je, da jih očistimo. Z uporabo vode in nevtralnega mila jih očistimo zunaj tako, da odstranimo umazanijo, ki se nabere na površini. Nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistil, saj lahko poškodujejo gumijasto površino pnevmatik.

Ko so pnevmatike očiščene in posušene, jih lahko shranite. Pnevmatike morajo biti shranjene na suhem, hladnem in temnem mestu, kjer ne bodo izpostavljene sončni svetlobi, vročini ali drugim vplivom, ki bi lahko poslabšali kakovost gume. Idealno mesto za shranjevanje pnevmatik sta klet ali shramba, kjer temperatura ostaja stabilna skozi vse leto.

 shranjevanje pnevmatik

Pri shranjevanju pnevmatik jih je treba postaviti na ravno površino, kot je stojalo za pnevmatike ali pa jih zložiti eno na drugo. Če jih zložimo eno na drugo, je pomembno, da jih občasno obrnemo, da se enakomerno obrabijo.

Kose odločite za shranjevanje pnevmatik za daljši čas, je priporočljivo, da jih označite, da boste vedeli, katera pnevmatika je bila na katerem mestu na avtomobilu. To vam bo olajšalo nameščanje pnevmatik, ko bo čas za zamenjavo.

Pomembno tudi, da preverite pritisk v pnevmatikah pred vsako vožnjo. Pritisk v pnevmatikah se s časom naravno zmanjšuje, zato ga je potrebno občasno napolniti, da se izognemo nepotrebnim tveganjem na cesti.

Pnevmatike je treba zamenjati, ko dosežejo minimalno globino profila, ki jo predpisuje zakonodaja. Globina profila mora biti vsaj 1,6 mm, saj globina profila vpliva na oprijem in zaviranje avtomobila na mokri cesti. Če pnevmatike niso dovolj globoke, se poveča tveganje za zdrs in nevarne situacije na cesti.

Pravilno shranjevanje pnevmatik je ključno za varnost in dolgo življenjsko dobo pnevmatik. Če pnevmatike shranjujete pravilno, jih redno vzdržujete in uporabljate ustrezne gume za vsako sezono, boste zagotovili, da boste varni na cesti in da bodo pnevmatike trajale dlje časa.