Veliko žensk je v nekem življenjskem obdobju, pripravljenih, da postanejo mamice. Za točen izračun, kdaj je ženska najbolj plodna, uporabljajo posameznice različne metode za računanje plodnih dni. Vsaka ženska ima plodne dneve na različne dni. Od tega je odvisno tudi kakšne cikle menstruacije ima. Če ima ženska redno menstruacijo, je najlažji način za računanje plodnih dni, da ženska ve kdaj je dobila menstruacijo in koliko dni po navadni traja. Plodni dnevi bodo ravno na polovici cikla med dvema menstruacijama. Cikel po navadi traja 28 dni, ovulacija pa nastopi nekje 14.dan po začetku menstruacije.

Računanje plodnih dni

Do večjega problema pride, če ima ženska neredno menstruacijo. Takrat je veliko težje in ne sigurno uporabljati navadno metodo za računanje plodnih dni. Plodni dnevi pri takih primerih ne nastopijo med dvema menstruacijama, pač pa se za ugotavljanje plodnosti upošteva druge znaki, ki jih ženska kaže.

Prva možnost ugotavljanja plodnih dni, je s pomočjo različnih testov, ki so na voljo na tržišču. Veliko žensk se jih poslužuje, saj dokaj točno prikažejo raven LH v urinu. Če je LH povišan, pomeni da je pri ženski nastopila doba ovulacije in je možnost za zanositev v naslednjih 48-urah znatno povečana.

Ženske lahko namesto metod za računaje plodnih dni, zgolj opazujejo svoje telo. Med ovulacijo je znano povečano izločanje sluzi iz maternice, povišanje telesne temperature. Veliko žensk med ovulacijo začuti tudi bolečine v spodnjem delu trebuha, zbadanje v maternici, nenehno napetost in tudi slabost. v tem obdobju ima veliko žensk občutljive in rahlo napete prsi in nenehen občutek napihnjenosti. znana pa je tudi večja potreba po spolnosti.

Kljub temu da obstajajo metode za računanje plodnih dni, ima veliko žensk kljub temu težave z zanositvijo. Poleg določanja ovulacije je konec koncev pomembno, da posameznica ne živi v stresnem okolju, da se zdravo prehranjuje, veliko giba in predvsem, da se ne obremenjuje s tem kdaj bo zanosila.