Lovilec olja se uporablja za izločanje ogljikovodikov ter ostalih snovi, ki se usedajo iz odpadne vode. Meteorno odpadno vodo tak očisti s filtrom in z avtomatsko zaporo iztoka, kar prepreči izlivanje izločenega olja v kanale.  Lovilec olja ima nameščen pokrov narejen iz materiala PE-HD. Vgraditi jih je po predpisih treba tam, kjer obstaja nevarnost izliva olja v naravno okolje, to pa so razni servisi za vozila, večje asfaltirane površine, ki služijo za parkirišča, bencinske črpalke, avtopralnice in podobno.

Lovilec olja iz kvalitetnega PE-HD materiala zagotavlja dolgo življenjsko dobo, hkrati pa je zelo odporen na agresivne tekočine. Ponujajo lovilce, ki so različno veliki, ki zmorejo različne pretoke in imajo različne kapacitete. Za varnost je poskrbljeno tako, da so usklajeni z Evropskima standardoma EN 858-1 ter EN 858-2. Po standardih in zakonih je potrebno lovilce olja vgraditi že tam, kjer je najmanjša možnost za izlitje olja. To pa je na različnih hitrih cestah, parkiriščih, kjer je veliko  vozil, različne javne površine, kjer so vozila, zasebne in industrijske površine, kjer je možnost izlitja olja, delavnice, kjer se olja uporabljajo, servisi za goriva in podobno.

Lovilec olja bo varoval okolje pred izlivi in preprečil katastrofo, škodo na živalih in vodah ter rastlinju. Nesreča nikoli ne počiva, zato je preventiva boljša in nujna.

Kvaliteten lovilec olja je narejen tako, da je posoda iz enega kosa in 100 % recikliranega materiala, zato nima spojev in se tako dodatno prepreči izliv olja v naravo preko spoja. Izberite torej lovilec iz monolitnega kosa materiala. Nekateri lovilci so lahko in kompaktni ter enostaven za montažo ter kasnejše ravnanje z njim. Preprosti so za transport in vgradnjo. Filter ima iz nerjavečega jekla, kar njegovo življenjsko dobo podaljša, hkrati pa s sistemom by-pass poveča njegovo učinkovitost ob povečanih količinah meteorne vode, do 10 % prečisti filter ostalo pa gre skozi razbremenilni sistem. Večina kritičnega onesnaževanja je prav na začetku v prvem intervalu padavin.