Kolagen – miti in resnice

Kolagen je v zadnjih časih glavna tema razprave v kozmetični in tudi prehranski industriji. Namreč vsi si želijo ohraniti mladosten videz in napeto kožo, imeti kar se da zdrave nohte in tudi lase. In da tukaj imamo prvo resnico, namreč kolagen je odgovoren za vse to – lepo in napeto kožo, zdrave nohte in lase. Vsi si želimo dober kolagen za kožo in če si ga želiš tudi ti, moraš prebrati članek do konca. Kolagen lahko uživamo tudi s prehrano – resnica. Namreč lahko ga dobimo v naravni ali hidrolizirani obliki. Naravnega dobimo z uživanjem živalske kože, veziv in kosti. Medtem ko lahko hidroloziranega vnašamo s pomočjo prehranskih dopolnil.

kolagen

Oblika (tekoč, v prahu) izboljša učinkovitost – mit. Vseeno je ali uživate tekoči kolagen ali v prahu, v vsakem primeru boste dobili to kar potrebuje vaše telo. Je pa tekoči veliko bolj preprost za uporabo saj ga samo spijete, medtem ko morate kolagen v prahu mešati z vodo. Še en mit, ki je dobra marketinška poteza – veganski kolagen. Žal veganski kolagen ne obstaja, saj ga pridobivamo izključno iz ljudi in živali. Tako da v veganski obliki ni ničesar kar si prvotno želite, temveč vitamini in rastlinske beljakovine.

Torej kolagen lahko vnašamo v telo s prehranskimi dopolnili, ga pa vsakodnevno vnašamo tudi z živili vendar v manjši količini. Na primer če jeste govejo juho ali želatino (v sladicah), ste ga definitivno zaužili. Poznamo pa tudi različne proizvode, ki jih nanašamo na kožo, to so običajno različne kreme in mazila, ki ga tudi vsebujejo. Namreč tudi naša koža prepušča kolagen in tako spodbudi tvorbo le tega v celicah. Izbira je vaša, je pa seveda odvisna od namena. Ta beljakovina pomaga pri marsikateri težavi s kožo, sklepi (vezi), lasmi, nohti in podobno. Prej se lahko posvetujete s strokovnjaki, kaj vam predlagajo in svetujejo, saj ne želite kupovati stvari, ki ne bodo učinkovite.