Kandida Je v vsakem človeku vedno prisotna in je njegov sestavni del vse življenje, težava nastane le, če se ta kvasovka preveč razmnoži. Takrat povzroča bradavice na prstih, močno srbenje pod pazduhami, prsmi, v mednožju in vagini ali pod modi, skratka tam, kjer je vlažno in toplo. Kandida za svoj razvoj potrebuje veliko sladkorja, zakisano telo, toploto in vlago, zato jo je največ v črevesju ter ostalem prebavnem traktu.

Kaj se zgodi, ko se kandida preveč razmnoži, na kaj to nakazuje? Znanstveniki trdijo, da če se ta kvasovka, nadležna mala gobica, ki je sladkor namesto nas, pojavi kot pred sladkorni ali sladkorni znak. Povzročajo ga beli sladkor, sadje sploh suho, vse, kar vsebuje dosti sladkorjev kot so sladice in slaščice, med, ocvrta hrana kot so krofi, pomfri in vse, kar vsebuje belo moko, najhujše pa so kombinacije bela moka, sladkor in živalska maščoba, sicer rastlinska maščoba ne zaostaja dosti je pa vsaj topna v vodi.

Če se kandida pojavi pod pazduhami, v mednožju, vagini, prstih na rokah in nogah, jo lahko lajšamo z različnimi mazili, ki jih dobimo ali v lekarni, ali zeliščnih trgovinah, lahko pa nam jih predpiše tudi zdravnik. V vagino lahko vstavljate tudi svečke ali mazila, ki pa lahko pomagajo ali pa tudi ne ali pa so le začasno olajšanje.

Da bi kandida za vedno se umirila, se je treba držati glikemičnega indeksa in ne vnašati v telo preveč sladkorjev. Ko se bo telo očistilo, bo nadloga izginila oziroma se ne bo več razmnoževala, saj je njena funkcija to, da se prehranjuje z odvečnim sladkorjem, ki bi drugače človeka pokončal zaradi prehude sladkorne.

V skrajnih fazah pride lahko celo do tega, da bolniku odrežejo prste ali ude, ne samo da nohti potemnijo ali pobelijo, odebelijo in odpadejo. Če pri otroku opazite bradavice na prstih ali premočno srbenje je to znak, da ima v sebi preveč sladkorjev, ki jih ne porabi.