Google je bil ustanovljen leta 1998 v Ameriki. Njegova najbolj znana izdelka sta spletni iskalnik Google in spletni brskalnik Google Chrome. Hkrati razvija še veliko drugih strani, kot so Youtube, Google Translate, Gmail, Google AdWords, Google Talk, Google Maps, Google Sites in Google Analitics.

Google je nastal leta 1996, kot projekt, ki sta ga razvijala študenta Stanforda Lary Page in Sergey Brin, ki danes skupaj 14% skupnih delnic in vplivata z 56% možnostjo delničarskih volitev. V zgodnjih časih je google deloval na naslovu na http://google.stanford.edu , leta 1997 pa je bila registrirana prva domena za google.com. Google je imel v letu 2016 v lasti devet podatkovnih baz  po celotni severni in južni Ameriki, z dvema v Aziji in z štirimi v Evropi. V letu 2011 so naznanili, da bodo zgradili tri podatkovne baze, ki so stale okoli 200$ v Aziiji.

google

Kakšno leto pozneje so postavili istoimenski sedež v Kaliforniji- Kompleks se imenuje Googleplex. Ime google je povezana s zelo velikim številom gugol (številka 1, ki ji sledi 100 ničel).  Google je sestavljen iz treh delov: Googlebot, Indexer in Query procesor. Googlebot je iskalec novih spletnih strani. Indexer shrani vse besede iz vseh spletnih strani, kar pa pomeni zelo veliko podatkovno bazo.

Alexa, podjetje, ki spremlja oglaševalni internetni promet pravi, da je google najbolj obiskana spletna stran na celotnem svetu. Nekaj drugih Googlovih strani se tudi uvrščajo med stotimi najbolj obiskanimi stranmi na svetu, vključno z Youtubom in Bloggerjem. Google je največ vredna znamka na celotnem svetu, ampak zaradi nenehnih kritik o skrbi za zasebnost, izogibanjem davkov, itd. Googlov namen je bil, da organizira svetovne informacije in jih naredi dostopne in uporabne vsem uporabnikom po celotnem svetu. Njihov neuradni slogan je bil »ne bodite zlobni«, ki se je v oktobru leta 2015 spremenil v slogan »naredi, kot je prav«.