Facebook je spletna stran, narejena 4. februarja 2004 v Cambridge in deluje v njihovem zasebnem podjetju Facebook, Inc. Facebook je brezplačna družabna spletna stran, namenjena uporabnikom, ki bi se radi povezali na eno ali več internetnih omrežij, kot so šola, služba, družinski člani, in tako lažje komunicirajo z drugimi ljudmi iz istega omrežja. Nekatere univerze in srednje šole profile razdelijo bodočim študentom njihove šole ter njihovem osebju, da spoznajo nove ljudi in prijatelje na področju univerze.

Mark Zuckerberg je ustanovil Facebook kot študent na Hardvardu. Na samem začetku so bili člani spletnega mesta samo študentske univerze na tem ozemlju, kasneje pa vsi dijaki drugih univerz in ljudi, ki so bili starejši od 13 leta.

Facebook ima približno 850 milijonov uporabnikov po celem svetu (aktivnih). Dnevno se na Facebook naloži 254 milijonov fotografij, kar pomeni, da je Facebook ena najbolj priljubljenih spletnih strani za nalaganje raznoraznih fotografij in komuniciranje.

Facebook

Facebook se je v zgodnem razvoju imenoval »The Facebook«. Člen »The« so odstranili ob nakupu domene »facebook.com« leta 2005.

Uporabniki Facebooka lahko izberejo, kam se bodo prijavili. Ta omrežja znajo biti zelo uporabna za uporabnika saj se tako lažje poveže z člani istega omrežja. Uporabniki lahko tudi dodajajo prijatelje in vidijo njihove zidove.

Facebook dobiva denar z oglašanjem. Uporabniki pogosto ustvarijo profile, ki nato vsebujejo fotografije in interese , si izmenjujejo sporočila (javna ali zasebna). Najbolj donosen partner za Facebook je Microsoft. To pomeni, da Facebook uporablja samo tista oglaševanja, ki so v Microsoftovem oglaševalnem popisu. Facebook zbira toliko podatkov dnevno kot Google ali Microsoft, vendar veliko manj kot Yahoo!. Facebook vsebuje »zid«, kar pomeni prostor vsakega uporabnika, kjer mu njegovi prijatelji lahko komentirajo na objave in mu pustijo sporočila.

Skozi čas je Facebook dodal mnogo novih in posodobljenih opcij, kot recimo logotip Facebooka, ki je bil posodobljen samo 3x.