Domofoni so elektronske naprave namenjene audio in video komunikaciji med obiskovalcem hiše, stanovanjskega bloka ali poslovnega objekta in stanujočim oziroma zaposlenim osebami v hiši oziroma objektu. Domofoni in druga oprema za dom in poslovne objekte so na tej povezavi. Zunanja domofonska oziroma video domofonska enota ima lahko eno ali več pozivnih tipk. To je odvisno koliko stanovanj oziroma poslovnih prostorov je v objektu. Ko obiskovalec pritisne eno od pozivnih tipk se poklicana notranja enota domofona nameščena v objektu odzove z zvonenjem. Lahko je to tudi melodija, katera je nastavljena za pozivni klic. Če je nameščena enota z zaslonom za video prikaz, potem se na zaslonu ob pozivu prikaže slika iz kamere na zunanji enoti. Tako vidimo obraz obiskovalca. Zvočno komunikacijo pa vzpostavimo ob pritisku na odzivno tipko. Nato lahko z obiskovalcem govorimo in mu odpremo vhodna vrata.

domofoni

Domofoni oziroma video domofoni različnih proizvajalcev imajo največkrat tudi različne povezave med enotami. Tako se moramo pred nakupom informirati o shemi vezave. Preveriti moramo če imamo možnost namestitve napeljave po zahtevah proizvajalca. Domofoni za hišno uporabo z eno pozivno tipko imajo največkrat povezavo na način: en UTP kabel od zunanje enote do razdelilne omarice. Če potrebujemo več monitorjev oziroma notranjih enot domofona se pripravi še UTP kabel med prvim in drugim in tretjim monitorjem zaporedno.

Obstajajo tudi dvožični videodomofonski sistemi, kjer je pa povezava podobna, se pa potrebuje manj žic za povezavo. Če je pa hiša dvostanovanjska oziroma večstanovanjska in potrebujemo na zunanji enoti več pozivnih tipk, potem pa potrebujemo za povezavo od zunanje enote do domofona do omarice 2 oziroma 3 UTP kable od omarice do vsake od notranjih enot svoj UTP kabel.

Modernejši video domofoni imajo poleg osnovnih funkcij tudi možnost fotografiranja in snemanja obiskovalcev. Veliko proizvajalcev ponuja tudi IP domofone kateri se s kablom ali pa tudi preko WI-FI povezave priključijo na internet. Domofoni nam poenostavijo življenje.