Dimnik je izjemno pomemben del hiše, saj mora delovati dobro, biti varen in varčen. Kakovosten novodobni dimnik ne spušča v vaše prostore plinov, je izoliran, zato da zadrži toploto, ki ne uhaja skozi njega in je varen proti požarom. Izdelan je tako, da plini in saje čim hitreje ter naravnost zapustijo peč, ogrejejo okolico, če so v stavbi in vlečejo vedno, kadar zakurite in ni pomembno, kakšno vreme je ali pritisk zunaj. Vsekakor pa izberite modernega in tudi lepega, ki naj bo estetski, da bo krasil vašo hišo in boste na njega res ponosni.

dimnik

Dimnik je tak objekt v hiši, da ga mora narediti strokovnjak, da boste dobili dovoljenje zanj za uporabo. To je pomembno za novogradnje ter tudi za obstoječe objekte, kjer je potrebno stare in neuporabne ter nevarne dimnike sanirati ali zamenjati z novimi. V obeh primerih boste potrebovali mojstra, ki se na dimnike spozna in jih lahko naredi tako, da bodo odobreni za uporabo s strani pristojnih organov.

Dimnik se uporabi za trda goriva in za peči na plin ter olje, saj morajo izborjeni plini, para, ter kondenz ven iz hiše drugače peč ne ob gorela in so lahko prebivalci v nevarnosti. Pri slabih drveh, ki so mokra ali slabe kakovosti pa je pomembno tudi to, da odvaja saje, ki se sproščajo ob tem. Če boste imeli inox dimnik, se smole s teh drv ne bodo prijele in tudi če se, se hitro odluščijo, zato jih in težko očistiti, kot je to problem pri zidanih starih dimnikih.

Novodobni dimniki so več slojni in največkrat narejeni iz modernih materialov ter kovin, ki ne gorijo, niso občutljive na korozijo in še lepo zgledajo. Ti dimniki so zaščiteni in izolirani zato, da se ne izgublja toplota ter tudi zato, da se preprečijo požari. Dimniki za trda goriva se izdelajo drugače kot dimniki za druge vrste kurišč. Zato pokličite mojstra in se o tem pozanimajte.