Se še spomnite analognih fotoaparatov, ki smo jih uporabljali pred digitalnimi, če ne, lahko več o fotoaparatu najdete na tej povezavi. Že kar malce pozabljeni analogni fotoaparati so nazaj, vsaj tako kaže največji svetovni foto sejem Photokina, da so ti fotoaparati ponovno v modi. Poglejmo zdaj, kako analogni fotoaparat sploh deluje? V fotoaparat preprosto vstavite film, navijte ter dobro razmislite, kaj boste fotografirali, saj lahko sprožite samo 36-krat. Film nato odnesite v bližnji foto studio, kjer vam razvijejo čudovite fotografije, ki jih shranite v foto album.

Analogni fotoaparat in digitalni fotoaparat – razlike

Analogni fotoaparat svetlobo iz objektiva sprejema na filmski trak, medtem ko digitalni za to uporablja tipala iz svetlobno občutljivih elektronskih elementov, podatke pa zapisujejo na različne pomnilniške medije – običajno kartico. Po končanem fotografiranju je treba pri analognem fotoaparatu razviti (negativni) film in šele s tega se potem izdelajo fotografije. Neposredno s filma je mogoče vsak posnetek preslikati tudi v digitalno obliko. Medtem ko imamo dostop do fotografij z digitalnega fotoaparata na pomnilniški kartici, katere pa lahko shranimo ali jih damo izdelati v fotografijo.

Mladi vse več povprašujejo po analognih fotoaparatih

Ko ujamete pravo svetlobo za fotografijo, zjutraj ob sončnem vzhodu in zvečer ob zahodu za fotografiranje v naravi, se stari dobri analogni fotoaparat vedno znova zelo izkaže. Zato se dandanes mnogi znova zaljubljajo v analogni fotoaparat. »Predvsem mladi se radi sprehajajo s starim analognim fotoaparatom in filmom, saj tako izstopajo od drugih«, pove Michael Ebert, generalni direktor Društva za fotografijo. Vsi vemo, da moraš danes izstopati iz množice, da si zanimiv in v trendu – mladi z analognim fotoaparatom zagotovo izstopajo. Vam, ki tole berete pa svetujemo, da vzamete iz predala svoj stari analogni fotoaparat in vstavite film ter obudite spomine na tiste čase, ko smo vsi fotografirali z analognim fotoaparatom in nosili fotografije razvijat v foto studio.