Vse, kar morate vedeti o Ahilovi tetivi si lahko preberete na povezavi. Zagotovo ste že slišali za staro Grško legendo o Ahilu, kjer zgodba govori, da bo umrl, zaradi puščice v peto. V nekaterih različicah ga njegova mati potop v reko Stiks, da nebi umrl v vojni zaradi kakršne koli poškodbe vendar ga je držala za peto in po veliko dobljenih bitkah je bil s puščico ustreljen v peto ter umrl. Od tu tudi ime Ahilova peta/tetiva saj gre za nekaj zelo močnega ter nepremagljivega.Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v telesu, kar pa pomeni, da je njena poškodba tudi zelo boleča. Za to poškodbo najbolj trepetajo prav športniki saj jim lahko vzame minimalno 3 tedne dragocenega treninga. V slabših primerih pa lahko zdravljenje le te traja tudi več mesecev. Do poškodbe pri profesionalnih športnikih pride zaradi prevelikih obremenitev pri rekreacijskih športnikih pa po navadi zaradi tega, ker smo premalo ogreti.

Torej sedaj se morda sprašujete kako zdravimo poškodbo Ahilove tetive in ne odgovor ni s čakanjem, da se nam samo zaceli vendar z intenzivnimi fizioterapijami, s katerimi boste v najboljšem primeru konec že v 3 tednih vendar to pomeni, da ste imeli srečo ter si je niste zelo poškodovali.

V nasprotnem primeru pa, da je prišlo do hujše poškodbe bo ta postopek trajal mnogo dlje.

Ahilova tetiva je zelo močna zato je po navadi tudi razlog ter koliko je ta tetiva poškodovana odvisno od vsakega posameznika, kar pa pomeni, da se vsak pacient pred fizioterapijo pogovori z zdravnikom ter se na podlagi pogovora prilagodi samo zdravljenje.

Poznamo tudi terapijo z udarnimi globinskimi valovi s katerimi se Ahilova tetiva hitreje regenerira ter pozdravi. Delimo jo na dve različni in sicer glede na vrsto valov. To sta Radialni katerega žarki penetrirajo samo približno od 2-6 cm.  Pri fokusiranem pa žarki penetrirajo tudi do 12cm.